AQUON neemt deel aan symposium over Trichoptera

Collega Maria Sanabria vertelt over haar deelname aan het internationale symposium over Trichoptera (kokerjuffers en schietmotten).

Dit jaar waren zo’n 80 specialisten van Trichoptera (oftewel kokerjuffers en schietmotten) van zes continenten in Thailand aanwezig. Maria: “In 6 dagen hebben we gesproken, gediscussieerd en kennis uitgewisseld over de ecologie, evolutie, taxonomie en verspreiding van deze bijzondere groep waterinsecten.

De conclusie is dat het vooral universiteiten zijn die onderzoek doen naar DNA en evolutionaire aspecten. Waterschappen, laboratoriums en andere instanties werken meer met de ecologie, de verspreiding van soorten en de effecten van de waterkwaliteit.”

Nederlandse vertegenwoordiging
Sinds 2010 is er niemand die Nederland op de laatste twee symposia vertegenwoordigde. Het was voor de internationale groep onderzoekers dan ook een verrassing dat in Nederland een boek over de Trichoptera van de Benelux wordt geschreven. Vooral ook omdat dit boek de eerste tabel van Europa is, die voor deze hele diergroep geschreven wordt.

Bovendien konden we laten zien, dat we volop gebruik maken van nieuwe fototechnieken (stacking + en Photoshop) naast tekeningen van kenmerken.

Ook waren de deelnemers aangenaam verrast dat laboratoria als AQUON autoecologische onderzoek van soorten uitvoeren en dat de waterschappen in de Nederland deze expertise gebruiken bij hun herstelprojecten.

Terug naar overzicht