STOWA en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laten onderzoek uitvoeren om te komen tot een representatief landelijk beeld van de concentraties PFAS in binnenkomend afvalwater (influent), gezuiverd afvalwater (effluent) en zuiveringsslib van RWZI's.
AQUON voert - in opdracht van STOWA - voor dit onderzoek de bemonsteringen uit op de zes RWZI's die in ons gebied liggen. Daarnaast zijn er twee locaties waar we de monsters ophalen zodat deze ook meegenomen worden in het onderzoek. Monstername & Logistiek pakt dit mooie extra project op midden in dit drukke seizoen naast de reguliere bemonsteringen, vaak ook door in de weekenden te bemonsteren.
Met name Erik Vennings heeft veel werk verzet door zowel het nodige uitzoekwerk te verrichten als de extra bemonsteringen voor STOWA met een team van monsternemers te organiseren en uit te voeren. Dank voor deze inzet!
De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat de PFAS-gehaltes sterk uiteenlopen, maar in alle metingen zichtbaar zijn. Er lijkt een relatie met het type achterliggende industrie. Verder lijkt PFAS nauwelijks verwijderd te worden tijdens het zuiveringsproces, maar de stoffen worden wel in het zuiveringsslib aangetroffen.
De meetcampagne wordt vanaf het najaar van 2020 uitgevoerd en in het eerste kwartaal van 2021 afgerond. Met de resultaten kunnen de waterschapen beter inschatten in hoeverre acties nodig zijn.
Lees hier meer over het PFAS-onderzoek of kijk op de site van STOWA.