Een bijzonder moment
Lees meerDe exotische rivierkreeft maakt een grote opmars in Nederland. De bekendste soort is de rode Amerikaanse rivierkreeft. Deze soort is in 1985 voor het eerst gezien in Den Haag en is inmiddels in grote aantallen te vinden in grote delen van vooral West- en Midden-Nederland. De verwachting is dat, zonder ingrijpen, verdere uitbreiding onverminderd door zal gaan.
Exotische rivierkreeften zorgen helaas voor veel 'water'-problemen. Ze graven tunnels in oevers, keringen en andere infrastructurele werken. Dat zorgt voor schade en kan in het ergste geval tot een overstroming leiden. Ook zorgen ze voor een afname in biodiversiteit, omdat ze veel andere soorten opeten. Met hun scharen knippen ze waterplanten door, die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit. Bij het graven komen voedingsstoffen uit de bodem los en wordt het water troebel.
Reden genoeg om de exotische rivierkreeften-populatie terug te dringen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Jij kan ons helpen, doe mee met de challlenge!
De waterschappen, waaronder Delfland, zoeken in samenwerking met het Ministerie van LNV naar een nieuwe manier om de rivierkreeften-populatie terug te dringen. En daar hebben wij jouw hulp bij nodig! Kan jij een goed vangtuig bedenken waarmee de rivierkreeften kunnen worden afgevangen? Of weet je een andere technische oplossing waarmee de rivierkreeften-populatie kan worden teruggedrongen? Deel je idee en wie weet win jij de hoofdprijs van €1.000,-!
Een deskundige jury buigt zich over alle inzendingen en selecteert de winnende ideeën. Deze ideeën worden vervolgens verder uitgewerkt en getest door Delfland, in samenwerking met het Ministerie van LNV. Wij zijn er natuurlijk heel trots op dat Jelle Touwen, Aquatischecoloog/Hydrobioloog bij AQUON in de jury zit.
Klik hier voor meer informatie over de exotische rivierkreeft challenge.
Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water
Lees meer