Een bijzonder moment
Lees meerAQUON zorgt voor inzicht in waterkwaliteit. Naast de traditionele manier van monsterneming en het uitvoeren van laboratoriumanalyses brengen we het laboratorium meer en meer naar het veld. Sensormonitoring is steeds meer standaard dienstverlening voor AQUON aan het worden en de waterschappen zetten deze monitoringtechniek ook steeds meer in.
EERSTE ERVARINGEN: RIJNLAND
De eerste ervaringen met sensormonitoring dateren van vóór het ontstaan van AQUON uit de periode bij Rijnland. Ongeveer 12 tot 15 jaar geleden werd daar gestart met online sensormetingen bij 3 meetstations op Schiphol. Dit vanwege de-icing problematiek waar handhaving van Rijnland bij betrokken raakte. De monitoring van de parameters zuurstof en temperatuur vindt nu op 5 meetstations plaats van oktober tot mei.
In de zomerperiode werden de meters veelal ingezet om de effecten van riooloverstorten op de zuurstof in sloten in kaart te brengen. Zo’n 15 jaar geleden startten we ook, in het kader van het project BOSBO (Beslissing Ondersteunend Systeem Beheer Oppervlaktewater), met het volgen van de neerslag, waterstand en geleiding in de boezemwateren. Ook het onderhoud van deze meetapparatuur wordt momenteel nog steeds voortgezet.
De opgedane ervaring en de beschikbaarheid van het instrumentarium, dat niet het gehele jaar door werd ingezet, stelden ons in staat om ook bij andere vraagstukken deze sensoren in te zetten. Zo werden bij de eerste droogteperioden geleidbaarheidssensoren voor enkele waterschappen ingezet om de zoutindringing vast te stellen.
BASIS VOOR VERBREDING EN VERDIEPING: EEN VAN DE DRIE INNOVATIELIJNEN
Voor de doorontwikkeling van AQUON als ketenpartner van de waterschappen zijn drie ontwikkellijnen benoemd. Eén daarvan is het innovatieprogramma sensormonitoring, naast eDNA en (big) data.
Deze ambitie heeft geleid tot vervolginitiatieven bij bijna al onze waterschappen. De focus van AQUON bij sensormontoring ligt op oppervlaktewater en grondwater. Onze toegevoegde waarde is de combinatie van relaties met leveranciers, ervaring met beheer en onderhoud van meetstations in het veld, toegepaste kwaliteitsborging vanuit het laboratorium en ervaring met datacontrole, -levering en -opslag en beheer. Inmiddels is een opzet gemaakt voor een uitgebreid onderhouds- en kalibratieprogramma. Bij het programma voor de blauwalgsensoren worden voor het eerst in Nederland met eigen algenkweken validaties uitgevoerd tussen sensormetingen en traditionele blauwalg-laboratoriumtechnieken. De waterschappen gebruiken sensormonitoring voor het direct sturen in het zuiveringsproces en hebben dat om die reden in eigen beheer.
VOORBEELDEN VAN TOEPASSINGEN BIJ WATERSCHAPPEN
Brabantse Delta
De eerste verbreding die plaatsvond was het overnemen van 6 meetstations bij Brabantse Delta, omdat de leverancier had aangegeven te stoppen met de dienstverlening. Naast de standaard veldparameters als zuurstof, temperatuur, geleidbaarheid en pH wordt ook blauwalg met een sensor gemeten. Hierdoor kan worden bepaald of er een risico is voor het inlaten van water in het betreffende deel van het watersysteem.
Aa en Maas
In het kader van sensorgestuurd boeren worden vijf meetstations ingericht, waarbij naast de bekende veldparameters (O2, pH, Egv en T) ook Nitraat gemeten wordt. Daarnaast is samen met Aa en Maas en de gemeente ’s Hertogenbosch een meetstation geïnstalleerd met ook een blauwalgsensor (vergelijkbaar met die bij Brabantse Delta). Zo kan in het stadswater de waterkwaliteit op aanwezigheid van blauwalg worden gemeten, met het oog op toekomstige city swims.
Overige waterschappen
Ook bij nagenoeg alle andere waterschappen zijn of worden ervaringen opgedaan met sensor monitoring:
Drijvende drones en grondwatermonitoring
Meetstations bevatten sensormonitoring op een vaste locatie, waarbij de focus op dit moment vooral ligt op oppervlaktewater. Daarnaast past AQUON ook monitoring toe met een drijvende drone - de Navigator - en grondwaterstandmetingen met sensoren.
Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water
Lees meer