"Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of de eerste melding kwam al binnen via ons calamiteitennummer. Omdat AQUON de waterschappen 24/7 bijstaat, komen meldingen soms ook buiten kantoortijden bij ons binnen. En jawel, op zondagochtend 17 januari ging de telefoon. Collega Rinske Sonneveld had die dag calamiteitendienst. Zij vertelt: “Het eerste telefoontje komt altijd bij een van de collega’s van het servicebureau binnen. Die collega coördineert de betreffende calamiteit van begin tot eind. Soms komen we dan samen met het betreffende waterschap tot de conclusie dat het niet echt gaat om een calamiteit, maar dat we kunnen volstaan met onze 'spoedwerkwijze'. Nu was het al vrij snel duidelijk “Ik bel het noodnummer van AQUON, er is een brand en ik heb hulp nodig!” In het gebied van Waterschap Aa en Maas was brand uitgebroken bij het E-Bike Development Center in Cuijk.”

Lees meer over die brand:

E-bikefabriek in Cuijk verwoest door brand nadat auto daar naar binnen reed - Omroep Brabant (Foto: Omroep Brabant)

Snel reageren 
In eerste instantie betrof de melding het ophalen van één monster van het riool, maar al snel bleek dat er bluswater terecht was gekomen in het nabijgelegen oppervlaktewater. Dit oppervlaktewater werd al snel afgedamd zodat het bluswater niet verder de omliggende omgeving kon vervuilen. Rinske vertelt verder: “AQUON moest een oppervlaktewatermonster en een afvalwatermonster ophalen in Cuijk. Daarnaast was het erg belangrijk dat we zo snel mogelijk een uitspraak konden doen over wat te doen met het bluswater. Om die analyses zo snel mogelijk in gang te zetten, roep ik de hulp in van FC Leiden, FC Tiel en Organisch Leiden. Wim Dompeling was die dag de dienstdoende coördinator van ons lab. Hij zorgde ervoor dat iedereen zo snel mogelijk paraat stond om de analyses diezelfde dag nog in gang te zetten. In verband met de beveiliging van beide panden, zorgde Wim er ook voor dat we naar binnen konden op beide locaties.”

Snelle analyses
Alle te analyseren monsters (niet bemonsterd door AQUON) werden door onze koerier opgehaald bij het districtskantoor van Waterschap Aa en Maas. Aan het einde van de ochtend waren de monsters al op de beide vestigingen, klaar voor de analyse. Voor de liefhebbers, het ging om de volgende analyses: Nitrificatie & respiratie, CZV, NKJ, NH4, BZV en de PAKs. De Nitrificatie en de respiratie zijn alleen van het afvalwater bepaald en de andere analyses op beide matrices.

Met uitzondering van de BZV en de PAKs werd alles die zondag al gerapporteerd, tot grote tevredenheid van de aanmelder van Waterschap Aa en Maas. De resultaten van PAKs werden op maandag 18 januari gerapporteerd en de BZV volde als laatste, vanwege de standaard analysetijd van 5 dagen.

Snelle beslissingen mogelijk maken
Rinkske: “Ik wil Wim Dompeling, Ruben Kiewiet, Michel Krasenberg, Edwin Wissink en Jasper Heeres graag bedanken voor de fijne samenwerking. En dat op een zondag! Ook René Oudsen bedankt voor het rapporteren van de gereed zijnde BZV-resultaten. En meest belangrijk: ‘Wat heeft het waterschap uiteindelijk met onze resultaten gedaan?’ De resultaten van de analyses van AQUON zorgden ervoor dat het waterschap snel kon beslissen wat te doen met het bluswater. In dit geval hebben ze het water afgevoerd. Uiteraard zonder te wachten op de uitslag van BZV. Fijn dat we met elkaar zo snel konden schakelen. Bedankt allemaal, ook namens de aanmelder van Waterschap Aa en Maas!”

 

Ook interessant

Algemeen Bestuur AQUON bezoekt nieuwe pand 5 november 2024

Een bijzonder moment

Lees meer
Terugblik op een dynamisch zwemwaterseizoen 31 oktober 2024

Trots op onze collega’s!

Lees meer
De verhuizing: geen alledaagse klus 4 oktober 2024

Veelbelovende toekomst in Houten 

Lees meer
AQUON is verhuisd! 2 september 2024

Sinds 1 september 2024

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer