Voor de hydrobiologen van AQUON is het veldseizoen weer begonnen. Een seizoen waar erg naar uitgekeken werd. Onze hydrobiologen zijn sinds april weer buiten aan de slag om monstername, veldwerk en analyse te doen van levende organismen in het water en langs de oevers.

Velddag Opheusden
Het veldseizoen start traditiegetrouw met twee velddagen. Tijdens deze velddagen wordt kennis gedeeld en geoefend met het nemen van de verschillende monsters. De eerste velddag vond dit jaar plaats aan de Kerkewal te Opheusden. Een locatie waar diverse habitats dicht bij elkaar te vinden zijn. Op de kade langs de Linge is een korte uitleg gegeven over het bemonsteren van diatomeeën en het project TKI Diatom Biosensor. Bij dit project ontwikkelt KWR een sensor voor het registreren van veranderingen in waterkwaliteit, op basis van DNA van diatomeeën. AQUON neemt deel aan dit onderzoek door op diverse meetpunten extra monstermateriaal te verzamelen. Ook werden aan de hand van fictieve meetvragen diatomeeën bemonsterd en macrofaunamonsters geschept. Op de velddag werd gewerkt in teams waarbij de ene analist bemonsterde en de andere vanaf de kant een collegiale toetsing uitvoerde. Aan het eind van de dag werden de resultaten gedeeld en besproken.

Velddag Voorschoten
De tweede velddag vond plaats in de sloten rondom de natuurspeelplaats in Voorschoten. Ook deze dag werd nuttig besteed. Zo werden twee medewerkers opgeleid in het bemonsteren van diatomeeën en heeft iedereen een collegiale toetsing ondergaan in het bemonsteren van diatomeen en macrofauna. Bij de nabespreking was extra aandacht voor het gebruik van de tablets en veldformulieren.

Jaarlijkse veldseizoen
Het veldseizoen vindt plaats tussen maart en oktober en telt 744 macrofauna, 1085 macrofyten (waarvan iets minder dan de helft door onszelf wordt uitgevoerd), 373 diatomeen en 1300 fytoplankton bemonsteringen. Al deze bemonsteringen worden verdeeld over de 9 waterschappen.

De komende tijd wordt onderzoek gevoerd naar macrofauna, macrofyten, vissoorten, diatomeeën, fytoplankton, zoöplankton en blauwalg. Uitkomsten uit deze onderzoeken worden in samenhang met elkaar aan onze waterschappen gerapporteerd. Door te monitoren en onderzoeken hoe het met de wateren in ons gebied is gesteld, werken we samen met onze waterschappen aan een gezond en duurzaam waterbeheer voor flora en fauna.

 

Ook interessant

Algemeen Bestuur AQUON bezoekt nieuwe pand 5 november 2024

Een bijzonder moment

Lees meer
Terugblik op een dynamisch zwemwaterseizoen 31 oktober 2024

Trots op onze collega’s!

Lees meer
De verhuizing: geen alledaagse klus 4 oktober 2024

Veelbelovende toekomst in Houten 

Lees meer
AQUON is verhuisd! 2 september 2024

Sinds 1 september 2024

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer