Denk je aan zwemwaterkwaliteit, dan denk je snel aan blauwalgen, maar vlak ook zwemmersjeuk niet uit.

Zwemmersjeuk is een bobbelige huiduitslag die heel erg jeukt of brandt, als gevolg van zwemmen in natuurwater. De klachten worden veroorzaakt door de larven van een platworm (Trichobilharzia cercariën), die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten.Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten. De klachten kunnen enkele weken aanhouden. Zwemmersjeuk is niet besmettelijk, maar je kunt er flink ziek van worden. Naast jeuk hebben slachtoffers ook last van koorts, hoofdpijn en soms misselijkheid.

Tijdens het zwemwaterseizoen (tussen 1 mei en 1 oktober) wordt de waterkwaliteit van de zwemwaterlocaties gecontroleerd, zodat de waterschappen een uitspraak kunnen doen over de veiligheid van een zwemlocatie. Dat doen we door alle zwemwaterlocaties van onze #waterschappen elke twee weken te bemonsteren en te analyseren. Inmiddels kan AQUON de Trichobilharzia cercariën met eDNA aantonen.

In het geval van een afwijking worden de betreffende locaties altijd diezelfde week nog opnieuw bemonsterd. Zo blijven we monitoren hoe de afwijking zich ontwikkelt en wanneer het zwemwater wel weer veilig voor recreatie is.

Benieuwd waar veilig gezwommen kan worden? Ga naar www.zwemwater.nl voor alle zwemlocaties.

Ook interessant

3000 stoffen, 1 meting 24 februari 2025

Ontdek alles in het water!

Lees meer
Terugblik op een dynamisch zwemwaterseizoen 31 oktober 2024

Trots op onze collega’s!

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer