Circulariteit in praktijk
Lees meerJaarlijks verwijderen de waterschappen miljoenen kuubs aan afgestorven waterplanten, bladeren en bodemdeeltjes van de waterbodem in sloten en vaarten. Een groot deel van deze bagger wordt niet hergebruikt, maar belandt op stortplaatsen. Tot wel 40 miljoen kuub per jaar!
Blauwe Bagger, een startup gericht op het hergebruiken van deze bagger, zoekt samen met een aantal waterschappen, de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en AQUON naar een meer circulaire toekomst voor de Nederlandse baggerindustrie.
Binnen het Circulaire Bagger Consortium wordt bagger met innovatieve technieken gescheiden in drie verschillende stromen: zand, klei en organisch materiaal. Deze materialen kunnen vervolgens weer gebruikt worden in de bouw of in de landbouw als bodemverbeteraar. Binnen het consortium heeft AQUON het op zich genomen om de kwaliteit van de bagger te beoordelen en te classificeren voor de aangesloten waterschappen.
Momenteel verkennen Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de samenwerkingsmogelijkheden met Blauwe Bagger. In 2025 willen zij met een nieuwe testmethode een 'Dry Run' organiseren. Als deze test succesvol is, kan in 2026 al bij verschillende projecten bagger toegepast worden op een meer circulaire manier.
Kwaliteit en service voor de waterschappen
Lees meerUitwisseling van de nieuwste kennis en technieken
Lees meerMicroplastics horen niet thuis in de natuur
Lees meerNieuw laboratorium voor excellente water- en bodemkwaliteit analyses
Lees meer