eDNA-onderzoek is een innovatieve techniek om het leven in het water te bestuderen. Organismen laten continu DNA-sporen achter, zoals huidcellen, haren of uitwerpselen. Het eDNA-team van AQUON analyseert deze sporen om vast te stellen welke soorten in het water aanwezig zijn, zonder ze direct te hoeven observeren of vangen. In 2024 bezocht het eDNA-team van AQUON alle negen waterschappen om toe te lichten wat eDNA-onderzoek precies inhoudt en hoe de waterschappen daar hun voordeel mee kunnen doen.

En natuurlijk was er alle gelegenheid om vragen te stellen. De vijf meest gestelde vragen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  1. Is het mogelijk meerdere diersoorten te analyseren op basis van één bemonstering?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. Dit is mogelijk en mede hierdoor is eDNA-onderzoek een zeer efficiënte monitoringsmethode.

  1. Is het mogelijk om de hoeveelheid en de abundantie (hoe vaak komt een soort voor) van de verschillende soorten vast te stellen?

Het is op dit moment niet mogelijk om de DNA-resultaten om te rekenen naar abundantie van verschillende soorten. Wel is het mogelijk om DNA-concentraties aan te tonen. Met deze DNA-concentraties kan (relatief ten opzichte van andere locaties of andere momenten) bepaald worden waar meer of minder DNA aanwezig is. Met de juiste onderzoeksopzet kunnen deze resultaten erg waardevol zijn, bijvoorbeeld bij verspreidingsonderzoeken of effectmonitoring.

  1. Kan AQUON behalve de huidige beschikbare analyses ook nieuwe soorten aantonen?

AQUON kan altijd nieuwe analyses ontwikkelen. In het verleden heeft AQUON dit al voor veel verschillende soorten en onderzoeken gedaan. Het ontwikkelen van nieuwe analyses kan vaak op korte termijn. Dien hiervoor jouw verzoek in via jouw contactpersoon bij het servicebureau of Hydrobiologie-SB@aquon.nl.

  1. Wat zijn de kosten voor een DNA-onderzoek?

De kosten voor DNA-onderzoek zijn afhankelijk van de hoeveelheid soorten en de hoeveelheid monsters die onderzocht worden. Graag gaan we vanuit AQUON in gesprek met het waterschap om samen tot een kostenefficiënt onderzoek te komen waar de opdrachtgever bij geholpen is. Neem hiervoor contact op met jouw contactpersoon bij het servicebureau of Hydrobiologie-SB@aquon.nl.

  1. Hoelang worden de DNA-extracten bewaard?

De DNA-extracten worden minimaal 5 jaar bewaard. Het is mogelijk de extracten langer te bewaren, zodat de monsters op een later tijdstip ook op andere soorten onderzocht kunnen worden. Neem ook hiervoor contact op met jouw contactpersoon bij het servicebureau of Hydrobiologie-SB@aquon.nl.

Benieuwd naar de volledige presentatie? Kijk ‘m hier.

Ook interessant

ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer
AQUON bestendigt lange termijn samenwerking met Eurofins en Agrolab 8 december 2023

Kwaliteit en service voor de waterschappen

Lees meer
Eerste Waterkenniskring groot succes 13 november 2023

Uitwisseling van de nieuwste kennis en technieken

Lees meer
Aanbesteding automatisering laboratoriumprocessen afgerond 10 juli 2023

AQUON gunt Barth Industrial Solutions opdracht voor de automatisering van laboratori...

Lees meer