In gesprek met…Sander Heeman

Leeftijd: 27 jaar
Functie: Senior Analist
Afdeling: Hydrobiologie
Locatie: Leiden
Gestart bij AQUON in: November 2019  

Wat viel je als eerste op toen je startte bij AQUON?

Toen ik in november 2019 met mijn afstudeerstage begon bij AQUON, zag ik vooral veel mensen die al langere tijd bij AQUON rondliepen. Er waren veel mensen geïnteresseerd in eDNA; wat het precies is en welke informatie we met DNA-onderzoek extra kunnen aanbieden aan de waterschappen. Dat zorgde ervoor dat ik me snel thuis voelde en dat ik snel de link tussen de eDNA-resultaten en de overige data die AQUON produceerde kon gaan leggen. Dat deed ik in het begin voornamelijk met blauwalgen en naarmate de tijd vorderde met steeds meer soorten. 

Waar werk je, wat doe je?

Ik werk op de afdeling hydrobiologie en specifiek als senior analist voor het eDNA-team. Hier ben ik bezig met alles wat met eDNA te maken heeft, zoals monstername, het opzetten van nieuwe methoden, kwaliteitsbewaking van de analyses, het uitvoeren van de analyses en het schrijven van de rapportages. Buiten deze werkzaamheden zet ik me ook op nationaal en internationaal niveau in voor de normalisatie van eDNA-technieken en de kwaliteitsbewaking van eDNA-analyses met NEN, CEN en ISO.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op het feit dat AQUON zich inzet om met behulp van innovatieve methoden de waterschappen zoveel mogelijk inzicht te geven in de waterkwaliteit. Ook ben ik er trots op dat veel collega’s erg geïnteresseerd zijn in de vorderingen en de mogelijkheden van eDNA. Dat laat zien dat we echt een organisatie zijn die zoveel mogelijk wil halen uit alle expertise die hier aanwezig is.

Inzicht in waterkwaliteit

Door middel van eDNA-onderzoeken probeer ik inzicht te geven in de bacteriologische kwaliteit, de biodiversiteit en de verspreiding van exoten. Voor de bacteriologische kwaliteit ben ik vooral bezig met de opsporing van bronnen van fecale besmettingen. Voor de biodiversiteit zijn we hard bezig om steeds meer soorten en soortgroepen in kaart te kunnen brengen met behulp van eDNA-onderzoeken. Voor de verspreiding van exoten zijn we bezig om onze technieken om bijvoorbeeld muskusratten en exotische rivierkreeften zoals de verschillende Amerikaanse rivierkreeft verder te verbeteren.

Duurzaamheid

Duurzaamheid kun je op veel verschillende manieren zien. Als ik puur kijk naar de duurzaamheid van het milieu, dan zijn we daar bij AUQON heel erg mee bezig. Daar dragen we met onze inzichten in de waterkwaliteit natuurlijk al aan bij. Verder proberen we de negatieve impact van onze werkprocessen op het milieu zo klein mogelijk te maken. Denk aan papierloos werken en het verminderen van het gebruik van plastics en schadelijke chemicaliën. We zijn er nog niet, maar we zetten elke keer toch weer mooie stappen. 

Ontwikkeling

Toen ik binnenkwam als stagiair had ik het gevoel dat ik nog niet heel veel wist, zowel niet op het gebied van eDNA als op het gebied van efficiënt en hard werken. Met de verschillende collega’s en samenwerkingen die AQUON heeft, heb ik mij weten te ontwikkelen tot iemand die veel weet op het gebied van eDNA. Ik word zelfs wel eens genoemd als een landelijke expert op het gebied van eDNA, doordat Nederland in vergelijking met veel andere landen al best ver is met eDNA-onderzoek in water. Dat had ik niet kunnen dromen toen ik net begon en ik ben er dan ook erg trots op. En als ik kijk naar het efficiënt en hard werken, dan is het ook daar eigenlijk best goed mee gekomen.

Ook interessant

In gesprek met ... Zeinab Safar 5 april 2024

Leuke collega’s, flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden  

Lees meer
In gesprek met … Andreea Berloiu 29 januari 2024

Trots, sterk en mogelijkheden

Lees meer
In gesprek met ... Wim Dompeling 22 november 2023

Afwisselend, uitdagend, toekomstbestendig  

Lees meer
In gesprek met ... Michel van den Hoek 25 augustus 2023

Collegialiteit, afwisseling, professionaliteit

Lees meer
In gesprek met... Sjoerd de Groot 25 juli 2023

Gedreven, collega’s en maatschappelijk

Lees meer