Waterkwaliteitsonderzoek is vaak gebaseerd op één enkel watermonster, een momentopname dus. Maar de kwaliteit van een watergang kan in korte tijd sterk veranderen. Diatomeeën – eencellige algen – reageren snel op zulke veranderingen en zijn daardoor erg geschikt om waterkwaliteit over een langere periode te volgen. Bij AQUON onderzoeken ervaren analisten deze organismen om die veranderingen goed in beeld te brengen. 

Sinds vorig jaar is AQUON betrokken bij het Nederlandse Ecologische Beoordelingssysteem EBEO 2.0. Dit project loopt tot eind 2026 en richt zich vooral op het begrijpen van de achterliggende oorzaken van de ecologische toestand van het water. Als waterbeheerders beter weten waarom de waterkwaliteit is zoals die is, kunnen ze gerichter en (kosten)efficiënter maatregelen nemen om die te verbeteren. 

Het nieuwe beoordelingssysteem EBEO 2.0 actualiseert en integreert indices voor soortgroepen zoals diatomeeën, sieralgen, macrofauna, planten en vis. Dat heeft als voordeel dat het mogelijk wordt om een nauwkeurige en samenhangende beoordeling te geven van de ecologische toestand van waterlichamen. Het nieuwe beoordelingssysteem heeft ook als doel om de invoer van soortenlijsten beter digitaal te verwerken. 

AQUON leidt dit project namens ILOW en betrekt experts van waterschappen en onderzoeksinstellingen. Die hebben inmiddels landelijke overeenstemming bereikt over welke meetmethoden (indices) worden vernieuwd. 

Wil je meer weten over het EBEO 2.0 project? Kijk dan eens op de STOWA website. 

Ook interessant

3000 stoffen, 1 meting 24 februari 2025

Ontdek alles in het water!

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
AQUON bestendigt lange termijn samenwerking met Eurofins en Agrolab 8 december 2023

Kwaliteit en service voor de waterschappen

Lees meer
Eerste Waterkenniskring groot succes 13 november 2023

Uitwisseling van de nieuwste kennis en technieken

Lees meer