Diatomeeën, ook wel kiezelwieren genoemd, worden al sinds de 19e eeuw onderzocht. Ze spelen een cruciale rol in het bepalen van de waterkwaliteit, omdat ze snel reageren op veranderingen in het water. AQUON kan momenteel 99% van deze diatomeeënsoorten identificeren. 

Het determineren van diatomeeën met behulp van de microscoop is echter tijdrovend en vereist veel expertise. Daarom werkte AQUON samen met Naturalis en Baseclear de afgelopen 4 jaar aan de ontwikkeling van de DNA Diatom Biosensor vanuit het TKI Watertechnologie. Deze innovatieve methode maakt gebruik van DNA-barcode scanning om snel en efficiënt de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater te bepalen, waarbij de cruciale rol van diatomeeën als indicatoren voor waterkwaliteit optimaal wordt benut. De DNA-methode biedt meer flexibiliteit en is minder arbeidsintensief dan de traditionele microscopische determinatie. 

AQUON verkent de komende jaren met de waterschappen hoe deze technologie verder ontwikkeld kan worden om de kwaliteit van het water sneller te bepalen en tegelijkertijd de werklast van diatomeeënexperts te verminderen. Daarmee komt ruimte vrij voor de expert om zich te richten op de morfologie van diatomeeën. 

Ook interessant

3000 stoffen, 1 meting 24 februari 2025

Ontdek alles in het water!

Lees meer
ILOW-labs starten met suspect screening en non-target screening 11 juli 2024

Op zoek naar bekende en/of onbekende stoffen in water

Lees meer
In gesprek met…Sander Heeman 25 juni 2024

Afwisselend, Gezellig, Enthousiasme  

Lees meer
AQUON bestendigt lange termijn samenwerking met Eurofins en Agrolab 8 december 2023

Kwaliteit en service voor de waterschappen

Lees meer