Naar een betere waterkwaliteit
Lees meerBij hevige regenval komt er vaak veel regenwater in het riool terecht. Dat zorgt steeds vaker voor een flinke overbelasting van de persleidingen richting de rioolwaterzuivering (rwzi). Bovendien leidt het tot onnodig hoog energieverbruik, omdat ook relatief schoon regenwater wordt verpompt en gezuiverd. Door de toename van extreme buien als gevolg van klimaatverandering wordt deze uitdaging steeds urgenter.
Waterschappen zoeken daarom actief naar slimme oplossingen die helpen om de druk op het systeem te verlagen. Eén van die innovaties is VGS 2.0: een geavanceerd sturingssysteem dat onderscheid maakt tussen vuil en schoon water in het hemelwaterafvoer (HWA)-stelsel. Vuil water wordt naar de rwzi geleid, terwijl schoon regenwater direct wordt afgevoerd naar een nabijgelegen watergang. Dit gebeurt met behulp van afsluiters in de persleiding die automatisch bepalen welke route het water volgt.
Recent is dit innovatieve systeem succesvol toegepast op een bedrijventerrein in Beneden-Leeuwen, in een samenwerking tussen Waterschap Rivierenland, Urban Waters en AQUON. AQUON onderzocht hoe schoon het regenwater moet zijn om veilig terug te keren naar het oppervlaktewater. De toepassing van VGS 2.0 is een belangrijke stap naar slimmer en duurzamer waterbeheer. Het systeem verlaagt de belasting op de zuivering en het energieverbruik van het waterschap, en verbetert de waterkwaliteit in de omgeving. Schoon regenwater hoeft niet onnodig gezuiverd te worden en kan direct terug de natuur in – precies waar het thuishoort.
Wil je meer weten over de VGS 2.0? Lees dan het volledige artikel van H2O.
Efficiënt en flexibel
Lees meer